Unikátny okruh po krajine tisícov ostrovov

Chute a vône Indonézie (2020 / 2021)

Najlepšie zážitky na tejto ceste:

  • Spoznajte s nami skutočnú Indonéziu všetkými zmyslami na našom unikátnom zájazde
  • Cestujeme v malej skupine so skvelým slovenským sprievodcom a miestnymi spriedcami
  • Navštívime metropolu Jakarta, stretneme sa zoči voči s orangutanmi v centrálnej oblasti Bornea, plavíme sa tradičnou dlhou loďou
  • Preskúmame mesto kultúry a tradícií Yogjakarta vrátane chrámov Borobudur a Prambanan
  • Dáme si skvelú kávu v Toraja a vzhliadneme unikátne pohrebné rituály
  • Absolvujeme pravé Indonézske safari na ostrove Flores, uvidíme obávaných komodských drakov 
  • Očarí nás farebný podmorský svet v lokalite Komodo
  • Na záver si vychutnáme to najlepšie z Bali a oddýchneme si na pláži v lokalite Jimbaran
  • Ubytovanie v príjemných a čistých hoteloch strednej kategórie vždy s raňajkami v dvojlôžkových izbách, prípadne na lodi v dvojlôžkových kajutách s WC a sprchou
  • Polpenzia počas celého zájazdu – všetky ochutnávky miestnych špecialít spomenutých v programe sú v cene
  • Konečná cena vrátane všetkých táx a poplatkov, ako ste u nás zvyknutí

Ázia / Indonézia

Chute a vône Indonézie (2020 / 2021)

Termíny

Trvanie

Cena

04.09.2020 - 23.09.2020

20 (dni)

2700 €

07.05.2021 - 26.05.2021

20 (dni)

2700 €

V cene je zahrnuté:

  • medzinárodná spiatočná letenka z Viedne do Indonézie a do Viedne a všetky spomenuté lokálne prelety vrátane batožiny a všetkých táx a poplatkov
  • ubytovanie v hoteloch s raňajkami (stredná kategória) a na palube lode v dvojlôžkových kajutách s WC a sprchou
  • polpenzia – raňajky a večere
  • všetka pozemná a námorná doprava v rámci zájazdu
  • program uvedený v ponuke vrátane vstupov
  • služby expertného slovenského sprievodcu a miestnych sprievodcov
  • poistenie cestovnej kancelárie pre prípad insolventnosti

V cene nie je zahrnuté:

  • obedy
  • vreckové a osobné výdavky účastníkov zájazdu
  • cestovné poistenie – odporúčame v poisťovni Uniqa
  • čokoľvek nespomenuté v časti „v cene je zahrnuté“

Itinerár zájazdu

  • 1

    Z Viedne do Batavie (Jakarta)

    V ranných hodinách sa stretávame v Bratislave a spoločným transferom sa presúvame na letisko do Viedne. Letom s jedným prestupom letíme do Jakarty.

  • 2

    Prílet do Jakarty, zoznámenie sa s miestnou kultúrou

    Po prílete do Jakarty sa transferom presunieme na náš hotel v centre mesta. Po ubytovaní sa vydáme poznávať tajomstvá bývalej holandskej kolónie - starej Batavie. Pozrieme si historické centrum mesta a pochutíme si na miestnej street food kuchyni. Jakarta je dnes domovom takmer 300 etnických skupín, takže aj miestna kuchyňa je naozaj rozmanitá. Počas prehliadky ochutnáme jedlá ako Ketoprak, Ketupar sayur a Sekba. Gado-gado a Nasi Uduk budú našimi klasickými jedlami na najbližšie dni. Ubytovanie v hoteli strednej kategórii v centre mesta.

  • 3

    Centrálne Borneo, orangutany

    Spoločne so sprievodcom sa našim privátnym transferom hneď po raňajkách presúvame na vnútroštátne letisko. Priamym letom letíme z Jakarty do Pangkalan Bun v centrálnej časti Bornea. Po prílete sa presunieme do Kumai, kde sa nalodíme. Naša kompletne vybavená loď bude našim domovom na najbližšie noci. Dvojlôžkové kajuty, vlastné sociálne zariadenie a kúpeľňa, balkón slúžiaci ako terasa s výhľadom na prales. Máme vlastného kapitána, kuchára a posádku. Hneď po nalodení vyrazíme na plavbu do Tanjung Harapan - bývalého rehabilitačného centra orangutanov, kde tieto úžasné tvory budeme môcť stretnúť na našom zájazde po prvý krát. Absolvujeme aj kŕmenie orangutanov. Večeru si dáme nazad na našej lodi, kde aj prenocujeme.

  • 4

    Pondok Tanguy a plavba loďou

    Ihneď po raňajkách na lodi pokračujeme v plavbe - plavíme sa približne 2 hodiny. Smerujeme do Leakey - kempu, kde sú staršie jedince orangutanov vrátené nazad do pralesa. Po ceste sa zastavíme v Pondok Tanguy. Absolvujeme nenáročnú túru v dažďovým pralesom s miestnym sprievodcom - ak budeme mať šťastie, uvidíme orangutany, gibony, makaky a množstvo vtáctva. Prenocujeme na našej lodi.

  • 5

    Jogyakarta - "hlavné" mesto kultúry a umenia

    Ráno sa naraňajkujeme na našej lodi. Potom sa presunieme na regionálne letisko v Pangkalan Bun a letíme do Semarang. Po prílete sa transferom presunieme do "hlavného" mesta Indonézskej kultúry - Jogyakarta. Ubytujeme sa na našom hoteli strednej kategórie s raňajkami. Hneď večer sa vydáme do ulíc poznávať miestnu kuchyňu - ochutmáme kuracie slíže trocha inak - Mie Ayam Bu Tumini, prípadne tak trocha divoké bravčové Baksonya Bakso Maharani. Napijeme sa obľúbeného nápoja bývalého prezidenta - Wedang Ronde Mbah Payem.

  • 6

    Borobudur

    Jogyakarta sa považuje za hlavné mesto Indonézskej kultúry. Hneď po raňajkách spolu s naim sprievodcom navštívime Sultánov kráľovský palác, 'Ngasem'(vtáčí trh), vodný hrad (Taman Sari). Pozrieme si aj dieľne, kde sa vyrábajú batikové látky a produkciu strieborných doplnkov. Popoludní navštívime chrám Borobudur, ktorý je najväčším Budhistickým monumentom na svete. Prenocujeme v hoteli v Jogyakarte.

  • 7

    Prambanan a let do Makassaru

    Ihneď ráno navštívime chrám Prambanan - je právom považovaný za jeden z najkrajších Hinduistických monumentov sveta. Po prehliadke a chvíľke voľna sa presunieme na letisko a priamym letom letíme do mesta Makassar. Po prílete sa presunieme do nášho hotela v Makassare, kde precujeme. Ochutnáme aj miestne špeciality počas večernej prechádzky - napríklad polievku Konro, Coto Makassar a čerstvé morské plody. V Makassare na nás čaká aj delikátny dezert - Es Pisang Ijo a Es Palu Butung (bánanové palacinky).

  • 8

    Toraja - autentická Indonézia a skvelá káva

    Po raňajkách sa našim privátnym transferom presunieme do Toraja. Cesta trvá približne 9 hodín, ale spríjemníme si ju zastávkou v dedine Bugis. Sú typické a fotogenické miestne domy na drevených koloch a horské priesmyky. Sme približne 150 kilometrov od Makassaru. Na náš pohodlný hotel dorazíme vo večerných hodinách.

  • 9

    Suaya a Tongokany

    Dnes sa vyberieme na návštevu kráľovských rodinných hrobiek v Suaya. Drevené napodobeniny ľudí - Tau-tau umiestnené na malých balkónoch v Lemo. Torádžania nepochovávajú do zeme, ale do akýchsi jaskýň nad zemou. Pred pochovaním je telo umiestnené v Tongkonane - v dome klanov. Obed si dáme v miestnej reštaurácii, pričom miestna kuchyňa je rovnako originálna. Napijeme sa palmového vína Ballo’. Ochutnáme Pantollo Pammarasan - akýsi indonézsky guláš pripravený na bylinkách a korení. Vrcholom toráďžskej kuchyne je Pa’piong. Mäso - bravčové, kuracie, rybacie a býčie - sa zmieša s bylinkami a inými ingredienciami ako gratinovaným kokosom, citrónovou trávou, šalotkou, čiernym korením, cesnakom a lístkami miestnej plodiny menom Miana s fialovými lístkami. Všetko je pekne zabalené v listoch Miana a nastoknuté na bambusovej tyči, a dlho sa ugriluje.

  • 10

    Palawa a Toraja - srdce Indonézie

    Oblasť Toraja je naozajstný svetový unikát. Začneme hneď na raňajkách - Toraja je legenda pre milovníkov skvelej kávy. Následne navštívime dedinu Palawa, ktorá je známa scenériou domov torádžskych rodín - Tongkonan a aj množsvom býčích rohov, ktoré zdobia priedomia. Navštívime aj Sa’ dan To’Barana - tradičnú tkáčsku komunitu a tiež aj dedinu Batutumonga v nadmorskej výške 1355 metrov nad morom. Tu si pochutíme na miestnom obede. Prejdeme si aj nenáročnú túru z Pana do Tikala. Nocľah v lokalite Toraja.

  • 11

    Smer Komodo cez Bali

    Ihneď po raňajkách sa prevezieme nazad do Makassaru, po ceste si dáme obed. Po príchode na Makassarské letisko letíme priamym letom na ostrov Bali. Po prílete sa presunieme do hotela v lokalite blízko pláže - Jimbaran. Nocľah na Bali.

  • 12

    Maumere / Flores

    Bali je zatiaľ iba našim prestupným uzlom, ešte sa sem vrátime. Vraciame sa nazad na letisko a letíme do Maumere / Flores. Po prílete sa stretneme aj s našim domácim sprievodcom a spoločne sa transferom presunieme do Moni. Navštívime dediny Wolowaru a horské kmene v pohorí Lio - Jopu a Ranggase. Miestni tkajú prírodne farbenú textíliu známiu ako Ikat. Pochutíme si na miestnych špecialitách pripravených domácimi. Nocľah v hoteli v Moni.

  • 13

    Jazero Kelimutu

    Dnes si privstaneme. Smerujeme k trojfarebnému jazeru Kelimutu - jedno z najviac mysterióznych a dramatických miest v Indonézií. Tri jazerá sú umiestnené v troch hlbokých kráteroch vo výške 1600 metrov, Cestou dole nazad do Moni, kde si dáme raňajky, sa zastavíme na tradičnom miestnom trhu v Ende. Obed si dáme v autentickej miestnej reštaurácii, popoludní pokračujeme do Nuabosi, odkiaľ si užijeme nádherný výhľad na záliv Ende. Po ceste do Bajawa sa zastavíme v dedine Wogo, je tu kolekcia megalitov. Prespíme v malom ale čistom a pohodlnom hoteli. Ube Nuabosi je druhom sladkého zemiaku, ktorý je veľmi populárny práve na Florese. Je to skvelý zdroj karbohydrátov, miestnym niekedy nahrádza ryžu. Prekvapivo chutným je koláč Jawada, ktorý je pripravený s použitím kokosu. Ochutnáme prípadne aj Catemak Jagung - akási omáčka pripravení z kukurice, arašidov, zelených fazuliek a tekvice. Možno vyskúšame aj Tapa Kolo a Se’i - špecialita pre milovníkov mäsových pokrmov. A miestni pijú Moke - je tu považovaný za symbol pohostinnosti a priateľstva. Pripravuje sa z palmového nektáru, ktorý sa destiluje s použitím tradičných techník.

  • 14

    Megalitické kultúry a architektúra

    Bajawa sa nachádza v samom srdci etnika Ngadha, ktoré je známe práve svojimi megalitickými kultúrami. Na mieste uvidíme tradičné dediny zdobené kamennými monumentmi a domami - Adat. Dedinky sú fotogenicky umiestnené v sopečnom pohorí. Najkrajšie uvidíme v Bena a Gurusina. Po návšteve dediniek popoludní pokračujeme do Ruteng. Vezieme sa cez dediny, mestá a dažďový prales. Zastavíme sa v destilérke, kde sa vyrába destilát Arak a pri lesnom jazere Ranamese.

  • 15

    Labuan Bajo - vstupná brána do podmorského raja

    Ruteng je malým mestom na Florese, nachádza sa v tesnej blízkosti Národného parku. Je to jediné miesto na svete, kde žije Ngkiong - spievajúci vták. Park navštívime skoro ráno, a pokiaľ počasie dovolí (nebude pršať a fúkať silný vietor) vypočujeme si koncert tohoto spevavca. Po ceste do mesta Labuan Bajo sa zastavíme v dedine Cara - je tu tiež svetový unikát. Ryžové polia usporiadané do podoby pavúčej siete. Po príchode do Labuan Bajo sa nalodíme v prístave a smerujeme na ostrov Kalong. Neskoro popoludní zažijeme nezabudnuteľný jav - vzlet tisícov netopierov z ostrova Kalong za hľadaním potravy. Naša čerstvá večera na nás čaká na lodi. Nocľah na lodi,ochutnáme miestne grilované ryby.

  • 16

    Indonézske safari a komodský drak

    Po raňajkách dorazíme k ostrovu Rinca, kde absolvujeme miestne Indonézske safari. Prejdeme nenáročný, približne 4 kilometre dlhý úsek z Loh Liang do Banunggulung. Uvidíme množstvo zveri, špeciálne však najobávanejšieho miestneho predátora - komodského draka. Následne sa plavíme na známu "Ružovú pláž", kde si zašnorchlujeme a spoznáme aj nádherný farebný podmorský svet plný koralov a rýb. Neskôr večer sa vrátime do Labuan Bajo, kde prenocujeme v pohodlnom hoteli.

  • 17

    Bali

    Po raňajkách sa po ceste na letisko zastavíme na miestnom trhu v Labuan Bajo. Neskôr letíme priamym letom na ostrov Bali. Ubytovanie v lokalite Jimbaran. Bali má svoje špecifiká aj pre gurmánov. Ochutáme grilované prasiatko Babi Guling, Nasi Campur, rybacie Sate Lilit Ikan, Bebek Betutu a samozrejme, Nasi Goreng.

  • 18

    To najlepšie z Bali

    Dnes sa po raňajkách vyberieme objavovať krásy Bali. Navštívime ryžové terasy, uvidíme chrámy a vulkány. Hneď ráno smerujeme do dediny Batubulan, odkiaľ pokračujeme do Celuk - centrum zlatníkov a šperkárov z celého ostrova. Zastavíme sa aj v Mas, ktoré je hlavnou oblasťou drevorezby. Pozrieme si aj mesto Ubud, ktoré je remeselným a kultúrnym centrom ostrova - navštívime chrám Sebatu a chrám z čistou pramennou vodou gunung Kawi. Obed si dáme v miestnej reštaurácii v oblasti Kintamani s výhľadom na Mount Batur a jazero. Ochutnáme cibetkovú kávu Luwak priamo z ekologickej a zodpovednej plantáže. Na záver dňa navštívime posvätný opičí prales v Ubude a stiheneme večernú návštevu v Kráľovskom paláci. Návrat do Jimbaranu neskoro večer.

  • 19

    Voľný deň na plážový oddych a let domov

    Po raňajkách ostáva dnešný deň voľný na oddych na pláži. Vo večerných hodinách sa presunieme na letisko v meste Denspasar (približne 30 minút cesty z Jimbaran) a letíme letom s jedným prestupom do Viedne.

  • 20

    Prílet domov

    Po prílete spoločný presun do Bratislavy.

Fotogaléria